KAKO POČETI SA UREĐENJEM NOVOG DOMA? Vredni saveti za one koji ne mogu da priušte usluge profesionalca
Uređenje stana, Foto: Profimedia

saveti za uređenje stana

KAKO POČETI SA UREĐENJEM NOVOG DOMA? Vredni saveti za one koji ne mogu da priušte usluge profesionalca

Razmislite šta vam je važno u domu i čega ne želite da se odreknete, jer svako od nas živi po svojoj meri i ukusu

Objavljeno:

Iako je to trenutak koji sigurno donosi mnogo radosti i uzbuđenja, on budi i nestrpljenje i želju da što pre rešimo ceo poduhvat. Ali upravo veliko nestrpljenje može da bude okidač za brzopleta rešenja i nezadovoljavajući krajnji rezultat. Tako da bi prvi savet svakako bio - nemojte da žurite!

Pravljenje strategije

Kako biste izbegli ili bar delimično umanjili stres - često lajtmotiv, koji se povezuje sa opremanjem i uređenjem stambenog prostora, potrebno je da ozbiljno promislite o više stvari. Zato će strategija sigurno biti vaš najbolji saveznik! Ona će vam uštedeti energiju, novac i vreme. Posebno ukoliko niste u mogućnosti da, za ovaj zahtevan zadatak, angažujete profesionalca, makar i delimično. Dakle, podelite “sa sobom” ono što biste rekli arhitekti ili enterijeristi o svojim potrebama i načinu življenja, budući da je to tačka od koje svakako treba da krenete u ovu kreativnu avanturu.

Razmislite šta vam je važno u domu i čega ne želite da se odreknete, jer svako od nas živi po svojoj meri i ukusu. Dom treba da bude ogledalo njegovog vlasnika, kako bi bio mesto u kom se on najprijatnije oseća. Sigurno trosoban stan za porodicu sa decom i 40 kvadrata za samca postavljaju različite izazove u uređenju. Zato nema univerzalnog rešenja, treba da dođete do onog koncepta, koji garantuje udobnost i odgovara vašem karakteru, kao i vremenu koje provodite ne samo u svom prostoru, već i u svakoj od prostorija posebno.

Galerija - Stanovi do 500 € u Beogradu:

1 / 5 Foto: Sasomange

Ideja vodilja

Možda ste rešili da u vaš novi dom unesete sve novo, a možda sa vama “u miraz” u stambeni prostor stižu i neki vama dragi stari komadi. Ako je tako onda treba da ih uklopite u vašu finalnu zamisao i da razmislite, shodno količini nasleđenog nameštaja, da li menjate stil u svom životnom ambijentu ili ostajete dosledni prethodnom!

Stilsko određenje je vrlo važno, jer je ono jedna od ključnih smernica u kreiranju vašeg doma. Da li ste ljubitelji minimalizma - ravnih linija, praktičnosti, bez suvišnih detalja ili baš uživate u potpuno suprotnoj estetici, koja podrazumeva bogatstvo boja i oblika, epohu kao inspiraciju?! Možda volite miks, pa vam se eklektika čini idealnom za vaš izbor…

Važno je da prvo izaberete estetsku vodilju za celinu koja vam je bliska i koje ćete se pridržavati tokom procesa. Možda vam je teško da precizno definišete stil koji vam se dopada. Ukoliko nemate prethodno iskustvo, niste umetnički nastrojeni, ne pratite trendove i generalno ste se do sada malo zanimali za uređenje enterijera, nemojte da se obeshrabrite! Inspiraciju možete da potražite na mnogo mesta. Ovi sadržaji su prilično dostupni, ne samo u štampanim specijalizovanim časopisima i knjigama, već i u online magazinima i na platformama. Ideje i savete nude i sajtovi popularnih brendova nameštaja, pa ćete tako ujedno i saznati šta konkretno od nameštaja možete kod njih pronaći. To će vam kasnije uštedeti vreme pri kupovini, jer nećete morati da obilazite brojna prodajna mesta, već samo ona čija vas ponuda bude zanimala.

Od bitnog ka detalju

Osetite svoj prostor! Još jedna od važnih stavki je da se saživite sa svojim novim životnim ambijentom i njegovom energijom, mogućnostima, ali i nedostacima pre nego što ga kompletno uredite. Startno unesite samo ono što vam je neophodno, kako biste, kroz boravak u njemu, stekli bolji utisak ne samo o svojim stvarnim potrebama, već i o proporcijama i pozicijama za ostatak nameštaja, o količini prirodnog svetla i potrebi dodatnog osvetljenja u svim prostorijama… Tako ćete naći potrebna rešenja i svemu pravo mesto.

Sređivanje započnite utvrđivanjem prioriteta za uređenje i opremanje stana ili kuće.

Time ćete lakše doneti odluku o krupnim pitanjima i dilemama, pa ćete kako vreme bude prolazilo biti zadovoljni što ste rešili najvažnije! To će vam dati dodatni elan za finiš. Pošto ste osmislili u kom stilu, bojama i materijalima želite svoj dom u celini, zavisno od toga šta vam se dopada i veličine i saznanja o samom ambijentu, kao i o vašim potrebama, isto primenite i na svaku prostoriju pojedinačno.

Još nešto “to važno” - dominanta za kojom tragate, ne mora uvek biti određen komad nameštaja u prostoriji, može biti i koncept ili princip. Recimo, želite da vaš ambijent deluje neopterećujuće i lepršavo - posegnućete za svetlim bojama za zidove i lakim komadima belih ili pastelnih tonova nameštaja, kao i dodatnom rasvetom, ukoliko vaš dom nema obilje prirodnog svetla.

Dodatni saveti

Za kraj, evo nekoliko dodatnih saveta koji će vas držati “na pravcu” i pomoći vam da vaše zamisli što lakše sprovedete u delo.

  1. Analizirajte prostor: Temeljno analizirajte prostor koji imate na raspolaganju. Razmislite o njegovoj veličini, rasporedu, prirodnom svetlu, strukturi zidova i drugim karakteristikama koje će uticati na uređenje.
  2. Definišite prioritete: Utvrdite prioritete za svaku prostoriju u domu. Na primer, za spavaću sobu prioritet može biti udobnost i opuštanje, dok za radnu sobu može biti funkcionalnost i produktivnost.
  3. Tragajte za inspiracijom: Potražite inspiraciju u časopisima, knjigama, online platformama i katalozima nameštaja. Skupljajte ideje koje vam se dopadaju i koje odražavaju vaš željeni stil.
  4. Planirajte budžet: Odredite budžet koji ste spremni da uložite u uređenje svog doma. Budite realni i imajte na umu troškove nameštaja, dekoracije, materijala za renoviranje i ostalih potrebnih stavki.
  5. Počnite od osnovnih komada: Počnite sa kupovinom osnovnih komada nameštaja koji su neophodni za svakodnevnu funkciju prostora. To mogu biti krevet, sofa, sto, stolice itd.
  6. Postepeno dodajte detalje: Nakon što ste postavili osnovnu strukturu, postepeno dodajte detalje poput tepiha, jastuka, zavesa, rasvete i dekorativnih predmeta. Ovo će vam omogućiti da prostor postepeno evoluira i da se prilagodi vašim potrebama i stilu.
  7. Samopouzdanje je vaš saveznik: Imajte samopouzdanja u svoje odluke i ne plašite se eksperimentisanja sa različitim idejama. Vaš dom treba da odražava vašu ličnost i stil, pa budite hrabri u izražavanju svoje kreativnosti.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

(Espreso/ Sasomange/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.